• Ελληνικά
  • English

Βραβείο Κοινού LUX 2024 

«Δες, Βαθμολόγησε και Κέρδισε»

Ανακαλύψτε τις ευρωπαϊκές ταινίες που επελέγησαν ως φιναλίστ για το Βραβείο LUX 2024 και ψηφίστε την αγαπημένη σας.

Το Βραβείο Κοινού LUX στηρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο επιλέγοντας παραγωγές που θίγουν τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν τον διάλογο σχετικά με τις αξίες μας. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, το Κοινοβούλιο ένωσε πέρυσι τις δυνάμεις του με την European Film Academy για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Το κοινό συμμετέχει άμεσα στο Βραβείο Κοινού LUX καθώς επιλέγει τη νικήτρια ταινία μαζί με τους ευρωβουλευτές.

Συναρπαστικά νέα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν τον ενθουσιασμό μας για τη φετινή έκδοση του Βραβείου Κοινού LUX:

  • Υπάρχουν πέντε ταινίες για να διαλέξετε, αντί για τις προηγούμενες τρεις, παρέχοντας μεγαλύτερη ποικιλία και επιλογές
  • Οι ταινίες θα υποτιτλιστούν σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ
  • Δεν χρειάζεται να τις δείτε όλες, μπορείτε να τις βαθμολογήσετε μέσω της καινούργιας μας πλατφόρμας
  • Μπορείτε να καταθέσετε τη βαθμολογία σας μέχρι τον Μάρτιο του 2024

Οι υποψήφιες ταινίες

“20,000 Species of Bees” της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγκουρέν. Ένα οκτάχρονο παιδί παλεύει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να του απευθύνονται με μπερδεμένους τρόπους. Κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού στη θεία της ανάμεσα στα μελίσσια, η ζωή της και της μητέρας της θα αλλάξουν για πάντα.

“Fallen Leaves” του Ακι Καουρισμάκι. Το Fallen Leaves αφηγείται την ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων (Alma Pöysti και Jussi Vatanen) που συναντιούνται τυχαία τη νύχτα του Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον πρώτο, μοναδικό και απόλυτο έρωτα της ζωής τους. Η πορεία τους προς αυτόν τον αξιότιμο στόχο θολώνεται από τον αλκοολισμό του άνδρα, τους χαμένους αριθμούς τηλεφώνου, τη μη γνώση του ονόματος ή της διεύθυνσης του άλλου και τη γενική τάση της ζωής να βάζει εμπόδια σε όσους αναζητούν την ευτυχία τους. Αυτή η απαλή τραγική κωμωδία, που προηγουμένως θεωρούνταν χαμένη, είναι το τέταρτο μέρος της τριλογίας του Aki Kaurismäki για την εργατική τάξη (Shadows in Paradise, Ariel και The Match Factory Girl).

“On the Adamant” του Νικολά Φιλιμπέρ. Το Adamant είναι ένα μοναδικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας: είναι μια πλωτή κατασκευή. Βρίσκεται στον Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού, καλωσορίζει ενήλικες που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, προσφέροντάς τους φροντίδα που τους γειώνει στο χρόνο και στο χώρο και τους βοηθά να αναρρώσουν ή να διατηρήσουν τη διάθεσή τους. Η ομάδα που το διευθύνει είναι από αυτές που προσπαθούν να αντισταθούν στην υποβάθμιση και την απανθρωποποίηση της ψυχιατρικής όσο καλύτερα μπορεί. Η ταινία μας προσκαλεί να επιβιβαστούμε και να γνωρίσουμε τους ασθενείς και τους φροντιστές που εφευρίσκουν τη ζωή της καθημερινά.

“Η αδελφοτητα της καπνιστης σαουνας” της Άννα Χιντς.Κρυμμένη σε ένα καταπράσινο δάσος στη νότια Εσθονία, μια ομάδα γυναικών συγκεντρώνεται στο ασφαλές σκοτάδι μιας σάουνας καπνού για να μοιραστεί τις πιο εσωτερικές σκέψεις και τα μυστικά τους. Τυλιγμένοι από μια ζεστή, πυκνή ζέστη, γυμνάστηκαν για να διώξουν τους φόβους και την ντροπή που έχουν παγιδευτεί στο σώμα τους και να ανακτήσουν τη δύναμή τους.

“Στο γραφειο καθηγητων” του Ιλκέρ Τσατάκ. Η Carla Nowak, μια νεαρή δασκάλα γυμναστηρίου και μαθηματικών στο γυμνάσιο, κάνει αναφορά για την πρώτη της τάξη στο νέο της γυμνάσιο. Αυτό που ξεχωρίζει κυρίως την Κάρλα από τους νέους της συναδέλφους είναι ο ιδεαλισμός της. Όμως μια σειρά από ανεξιχνίαστες κλοπές αλλοιώνουν την ατμόσφαιρα μεταξύ του διδακτικού προσωπικού. Όταν ένας Τούρκος μαθητής κατηγορείται και καλείται ταπεινωτικά ενώπιον του διευθυντή, η Κάρλα αποφασίζει να κάνει έρευνα. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας και προς έκπληξη όλων, εκθέτει τον κλέφτη: τη δυσδιάκριτη γραμματέα του προσωπικού, Friederike Kuhn. Όμως η αποκάλυψή της θέτει στην Κάρλα ένα άλυτο δίλημμα: η Φρίντερικ Κουν είναι η μητέρα του πιο ταλαντούχου μαθητή της, του Όσκαρ Κουν. Για την Κάρλα, οι δυνάμεις που έχει εξαπολύσει γλιστρούν σταθερά εκτός ελέγχου. Από τη μια, απομονώνεται όλο και περισσότερο από τους συναδέλφους της. Από την άλλη, η Κάρλα πρέπει να αντιμετωπίσει την ψυχολογική πίεση που έχει προκαλέσει στον Όσκαρ, καθώς τα άλλα παιδιά αρχίζουν να τον αποκαλούν «γιο κλέφτη». Η διοίκηση του σχολείου έχει μια απλή λύση για τέτοιες περιπτώσεις: ο Oskar πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλο σχολείο. Ο Όσκαρ, απτόητος ως μητέρα του που είναι σε αναστολή, επικοινωνεί με τη σχολική εφημερίδα, για να δημοσιοποιήσει την προοπτική της μητέρας του, η οποία πυροδοτεί μια έντονη συζήτηση για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Ψηφίστε την αγαπημένη σας ταινία

Παρακολουθήστε και αξιολογήστε την αγαπημένη σας ταινία με λίγη τύχη μπορείτε να κερδίσετε πολλά συναρπαστικά δώρα, όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να παρακολουθήσετε την τελετή απονομής του Βραβείου Κοινού LUX και να γνωρίσετε από κοντά τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των υποψήφιων ταινιών.

https://rating.luxaward.eu

#LUXAudienceAward