• Ελληνικά
  • English

KOLOSSAION NET

Η ιστορία μας

Αν για κάτι είναι ιδιαίτερα υπερήφανη η KOLOSSAION PRODUCTIONS, αυτό είναι οι «ρίζες» και η ιστορία της.

Η εταιρία μας, μαζί με την εταιρία «Α. Ράππου», αποτελούν τον φυσικό διάδοχο της “Ζαφειρίου-Ράππος Κινηματογραφικές-Θεατρικές Eπιχειρήσεις”, μίας επιχείρησης με ιδιαίτερα σημαντικήσυμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας και κυρίως τηςΘεσσαλονίκης από το 1966. Μέσα απ’ αυτήν, την πλέον του μισού αιώνα πορεία, κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς και αξιόπιστουςπαρόχους ποιοτικών παραγωγών στο χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και της ψυχαγωγίας πανελλαδικά, διακρινόμενη για την ποιότητα όλων των καλλιτεχνικών δρώμενων που φιλοξενεί ή δημιουργεί.

Ιδρυτής της εταιρίας ο Κοσμάς Ζαφειρίου, ένας άνθρωπος που δεν ζούσε απλά για τον κινηματογράφο και το θέατρο αλλά ο κινηματογράφος και το θέατρο ήταν η ίδια του η ζωή. Στα 9 του χρόνια, ήδη ερωτευμένος με τον κινηματογράφο, δημιουργεί μία αυτοσχέδια κινηματογραφική μηχανή, φτιαγμένη από ένα τσίγκινο κουτί χαλβά, μαζεύει τα πιτσιρίκια της γειτονιάς στην πίσω αυλή και προβάλει κινηματογράφο. Δίνει μια μεγάλη υπόσχεση στον εαυτό του, ότι όταν θα μεγαλώσει θα έχει τις δικές του κινηματογραφικές αίθουσες. Το 1962,  δουλεύει ως μηχανικός προβολής το καλοκαίρι στο «Ντοβίλ» στο Καραμπουρνάκι και το χειμώνα στα ξακουστά “Διονύσια” και στον κινηματογράφο “Εγνατία”. Τον ίδιο χρόνο, κατατάσσεται στο στρατό και αναλαμβάνει καθήκοντα εκπαιδευτή κινηματογραφικών μηχανών στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, απ’ όπου τελειώνοντας αποκτά το δίπλωμα μηχανικού κινηματογράφου. Ως μηχανικός δουλεύει μέχρι και το 1966. Στο μεταξύ έχει παντρεύεται την ΘωμαήΡάππου και με τα λεφτά της πρώτης υποτροφίας, του φοιτητή τότε αδερφού της -και μετέπειτα συνεργάτη για δεκαετίες- Γαβριήλ Ράππου – ανοίγουν την πρώτη δική τους επιχείρηση. Το θερινό σινεμά “Ποσειδών”, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα το “Αύρα” στη Χαριλάου και σταδιακά η εκμετάλλευση δεκάδων άλλων αιθουσών όπωςτο «Ηραίον», το « Όσκαρ», η «Αρζεντίνα», το «Ναταλί», το «Αμυράλ», το «Σινέ Κλειώ», το «Εγνατία», το «Ράδιο Σίτυ», ο «’Έσπερος», το «Μακεδονικόν», το «ΣινέΆντα», το «Μαξίμ», το «Rex», το «Ριβολί», το «Αθήναιον», το «Αλκυονίς», ο «Ζέφυρος», το «Ιντεάλ», το «Αχίλλειον», τα «Τιτάνια», τα πρόσφατα «Κολοσσαίον», «Ελληνίς» και πολλά πολλά άλλα…

Η απλή μόνο απαρίθμηση όλων αυτών των χώρων, κάνει κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της, μέρος της ιστορίας μας, αφού όλοι, κάτι έχουμε να θυμηθούμε για τις ευχάριστες και αξέχαστες στιγμές που περάσαμε σ’ αυτούς, τα γέλια, τα δάκρυα, την αγωνία, τον τρόμο, τον έρωτα, την αγάπη και όλα αυτά τα συναισθήματα που οι ταινίες και τα θεατρικά έργα, χάραξαν για πάντα μέσα στη μνήμη μας.

To 1966, oι δύο συνεργάτες ανοίγουν Γραφείο Διανομής Κινηματογραφικών Ταινιών, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουν την αποκλειστική διανομή των περισσότερων ελληνικών ταινιών στη Βόρεια Ελλάδα, συνεργαζόμενοι κυρίως με την ΣπέντζοςΦιλμς. Στην εταιρεία τους υπάγονταν και τα κινηματογραφικά δικαιώματα των “5Β” (Βουγιουκλάκη, Βουτσάς, Βασιλειάδου, Βέγγος, Βλαχοπούλου), με μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες.

Σήμερα η εταιρία, έχοντας προχωρήσει σε  μία σημαντική αναβάθμιση ενός ευρέος φάσματος παρεχόμενων υπηρεσιών προς το φιλοθεάμον κοινό, συνεργάζεται με το επιχειρηματικό κόσμο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και όλης της Ελλάδας και της Κύπρου, ως ένας πάροχος πολιτισμού (θέατρο, κινηματογράφος, μουσική) και πραγματοποίησης εκδηλώσεων (συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες, συγκεντρώσεις φορέων κ.α.).

Για την KOLOSSAION PRODUCTIONS, που δημιουργήθηκε το 2008 από τη Θωμαή Ζαφειρίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ζαφειρίου – γιου του αείμνηστου Κοσμά – ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο του θεάματος και της διαφήμισης, η διατήρηση αυτής της οικογενειακής παράδοσης, αποτελεί παρακαταθήκη και υποχρέωση, την οποία εξακολουθεί να τιμά με τον καλύτερο τρόπο.

Το όραμά μας

Η KOLOSSAION PRODUCTIONS, συνεχίζοντας μία οικογενειακή παράδοση μισού αιώνα και πλέον,υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ζαφειρίου, έχει περάσει στη νέα εποχή του θεάματος και των εκδηλώσεων.

Διοργανώνει και φιλοξενεί κινηματογραφικές, θεατρικές παραγωγές και εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας, αξιοποιώντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίαςπου διαθέτει, καθώς και το πνεύμα καινοτομίας και αγάπης για τον πολιτισμό, των ανθρώπων που την αποτελούν. Στους χώρους που διαθέτει η εταιρία περιλαμβάνονται τα κινηματοθέατρα ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ και ΦΑΡΓΚΑΝΗ και οι θερινοί κινηματογράφοι ΕΛΛΗΝΙΣ και ΕΛΛΗΝΙΣ 2. Ταυτόχρονα, με πνεύμα εξωστρέφειας και οικογενειακής παράδοσης, συνεργάζεται με την εταιρία «Α. Ράππου», η οποία διαχειρίζεται τις κινηματογραφικές αίθουσες ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ, ΒΑΚΟΥΡΑ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΝΑΤΑΛΙ. Τόσο η φιλοσοφία όσο και το όραμα της Kolossaion Productions, βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, που συμπυκνώνουν το πνεύμα μίας επιχείρησης που έχει σκοπό να διατηρήσει την παράδοσή της στο χώρο και να αναδείξει την ισχυρή δυναμική της για το μέλλον.

  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ / ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ
  • ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (ή ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ) ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ  ΩΣ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ  ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Για όλους εμάς, η συνεργασία με όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάματος, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της διοργάνωσης εκδηλώσεων, αποτελεί έργο ζωής και παρακαταθήκη την οποία διαχειριζόμαστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάθος για την επιτυχία.

Η επιτυχία σας είναι και δική μας επιτυχία